Kuchnia gazowa dla gastronomii – jakie powinny być jej cechy?

cechy kuchni gazowej w gastronomii

Przed otwarciem restauracji lub baru niezbędny jest zakup odpowiedniego wyposażenia kuchni. Jak pokazują liczne programy telewizyjne, restauratorzy w całym kraju mają z tym spory problem. Wielu z nich próbuje oszczędzać na sprzęcie, zmuszając pracowników do gotowania na zwykłych kuchenkach gazowych. Jeśli chcesz mieć profesjonalną kuchnię, sprawdź, jaka kuchnia gazowa jest odpowiednia dla gastronomii.

1. Kuchnia gazowa dla gastronomii – przyjrzyj się liczbie i wielkości palników

2. Wybierz model z piekarnikiem

Do gotowania w restauracji niezbędna jest funkcjonalna kuchenka. Najpraktyczniejsze są kuchnie gazowe, która są niedrogie w eksploatacji, umożliwiają szybką zmianę temperatury i zmniejszenie ognia, a także przyrządzenie niemalże każdego dania na ciepło. Jeśli potrzebna Ci kuchnia gazowa do restauracyjnej kuchni, sprawdź, na jaki model postawić.

Kuchnia gazowa dla gastronomii – przyjrzyj się liczbie i wielkości palników

W kuchni restauracyjnej niezbędna jest zupełnie inna kuchenka gazowa niż w domu. Przede wszystkim ważne jest zadbanie o odpowiednią liczbę palników. Jeśli będzie ich za mało, przygotowywanie potraw dla kilku gości jednocześnie będzie zajmowało zbyt dużo czasu. Klienci będą zniechęceni do kolejnych odwiedzin z powodu długiego oczekiwania, przez co zrezygnują z ponownego zamawiania dań w danym lokalu. Aby uniknąć takiej sytuacji, kuchnia gazowa do restauracji powinna mieć co najmniej cztery palniki. Optymalnym wyborem do lokalu średniej jakości jest kuchnia z sześcioma palnikami, natomiast w większych restauracjach kucharze mogą korzystać z kilku kuchni z różną ilością palników. Każde urządzenie umieszcza się w innej sekcji, co przydaje się, gdy w lokalu podawane są ekskluzywne dania.

Jeśli chodzi o wielkość palników, w które wyposażona jest kuchenka gazowa, dobrze jest postawić na uniwersalne modele. Każdy z palników powinien umożliwiać zarówno korzystanie z niewielkich naczyń, jak i dużych patelni lub garnków w zależności od potrzeby.

Wybierz model z piekarnikiem

Wybierając kuchnię gazową do restauracji na stronach takich jak https://gastromix.pl/3271-gazowe, warto przyjrzeć się modelom z piekarnikiem. Kuchenka gazowa z piekarnikiem jest przystosowana do przyrządzania różnych dań, w tym ciast i sufletów chętnie wybieranych na deser. Nawet w niewielkiej kuchni w barze warto postawić na model wyposażony w piekarnik, by przygotować w nim zapiekanki i dania mięsne lub warzywne na ciepło, które urozmaicą menu. Taka kuchnia gazowa będzie najlepszym wyborem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *